MOT MÖRKGRÖN BOTTEN

MOT MÖRKGRÖN BOTTEN

Hjärtligt välkomna till mitt persongalleri !

För mig är det intressant att måla människor som sträcker ut sina händer mot oss genom tiden och historien. Så länge man är omtalad existerar man och detta är mitt sätt att hålla liv i personer som jag tycker förtjänar det och som för tillfället är avlidna. Under de senaste sju åren har de blivit många och jag tänker på dem som absent friends.

Att måla mot mörkgrön botten har givit en frihet att också hitta på nya individer som kanske inte har existerat, men som får stå som symbol för en företeelse.

Det finns många intressanta livsöden som under arbetsprocessen kommit till liv och berikat mig och gett mig perspektiv på historien.

Triptyken Å Ena Sidan blev för mig ett sätt att lyfta fram tre kvinnor som varit otroligt viktiga för konsten och psykoanalysen. De är inte glömda men har kanske inte fått den plats i historien som de är värda. Därför är det viktigt att de får hänga fritt i luften och snurra i tvärdraget från arkivens öppnade dörrar.

De Politiska Barnen. Det är få saker som berör oss så mycket som barn som far illa och ett barn som blir symbol för ett totalitärt system är ett kraftigt propagandavapen i förtryckarens hand. Aleksej och Pu Yi, först arvtagare till ett föråldrat system och sedan politiska brickor i revolutionens tjänst. Korgossen är en representant för alla utnyttjade barn inom den slutna Vatikanen.

Denna utställning innehåller många porträtt av kvinnor. Modeller och föregångare inom konsten i början av 1900-talet men också politiskt stridbara kvinnor som ifrågasatt och satt sig upp mot politiskt förtryck. Kvinnor som haft visioner och försökt förverkliga jämlikhet och frihet för de många.

Andra målningar är ren fantasi eller glädje över att få måla under ett eget 20-tal och en lek mot grön botten.

De Sju Dygderna som presenteras på stolarna är en motsats till de sju dödssynderna. Svåra att uppnå för oss människor men lika aktuella nu som på antiken.

Tänk på att det finns fler goda än onda människor i världen !

Ysby 11/8 2021

//Maggan Ek

Utställningen pågår lördagar och söndagar september ut 2021.