Framåt i alla riktningar

Framåt i alla riktningar
Maggan Ek
Välkommen på vernissage 3 februari på Stadshusgalleriet Laholm kl 13 (11-14)
Välkomna!

Litteratur och måleri är, enligt mig, de största konstformerna och all den tid som jag kan ägna mig åt dessa renar och gör mig till en bättre och större människa.
För mig är det viktigt att blicka bakåt för att kunna komunicera med konstnärer från andra tider som satt fingret på och kommenterat just det som jag precis upptäkt.
Det kan ge mig en trygghet att få ha hand om dessa stora personligheter som format mycket av den idévärld som omger oss.
Jag har varit verksam som bildkonstnär sedan början av 80-talet med en mängd utställningar, senast Konsthallen Hishult och Strindbergmuseet Stockholm.
//Maggan Ek

Stadshusgalleriet
Humlegången 6 Laholm
Vernissage 3/2 kl 11-14
Utställningspresentation kl 13
pågår 3/2 – 15/3

MOT MÖRKGRÖN BOTTEN

MOT MÖRKGRÖN BOTTEN

Hjärtligt välkomna till mitt persongalleri !

För mig är det intressant att måla människor som sträcker ut sina händer mot oss genom tiden och historien. Så länge man är omtalad existerar man och detta är mitt sätt att hålla liv i personer som jag tycker förtjänar det och som för tillfället är avlidna. Under de senaste sju åren har de blivit många och jag tänker på dem som absent friends.

Att måla mot mörkgrön botten har givit en frihet att också hitta på nya individer som kanske inte har existerat, men som får stå som symbol för en företeelse.

Det finns många intressanta livsöden som under arbetsprocessen kommit till liv och berikat mig och gett mig perspektiv på historien.

Triptyken Å Ena Sidan blev för mig ett sätt att lyfta fram tre kvinnor som varit otroligt viktiga för konsten och psykoanalysen. De är inte glömda men har kanske inte fått den plats i historien som de är värda. Därför är det viktigt att de får hänga fritt i luften och snurra i tvärdraget från arkivens öppnade dörrar.

De Politiska Barnen. Det är få saker som berör oss så mycket som barn som far illa och ett barn som blir symbol för ett totalitärt system är ett kraftigt propagandavapen i förtryckarens hand. Aleksej och Pu Yi, först arvtagare till ett föråldrat system och sedan politiska brickor i revolutionens tjänst. Korgossen är en representant för alla utnyttjade barn inom den slutna Vatikanen.

Denna utställning innehåller många porträtt av kvinnor. Modeller och föregångare inom konsten i början av 1900-talet men också politiskt stridbara kvinnor som ifrågasatt och satt sig upp mot politiskt förtryck. Kvinnor som haft visioner och försökt förverkliga jämlikhet och frihet för de många.

Andra målningar är ren fantasi eller glädje över att få måla under ett eget 20-tal och en lek mot grön botten.

De Sju Dygderna som presenteras på stolarna är en motsats till de sju dödssynderna. Svåra att uppnå för oss människor men lika aktuella nu som på antiken.

Tänk på att det finns fler goda än onda människor i världen !

Ysby 11/8 2021

//Maggan Ek

Utställningen pågår lördagar och söndagar september ut 2021.

 

   

Myter i bild – popupputställning

AFTER WORK VERNISSAGE
På Myter i bild
Måleri av Maggan Ek på Peter Wahlbeck Showroom Hantverksgatan 27, Halmstad
Fredagen den 7 december kl 17.00
PopUppUtställningen pågår även 8 och 9 dec kl. 13-18.

Folk i peruk

Härmed träder ni in i en grupp av människor från olika århundraden. Vad de har gemensamt är att de ofta bär peruk. Spännande att tänka sig att alltid vara varm i hjärnan och för vissa i denna samling har det också märkts.

Denna utställning har varit en bildningsresa för mig genom att jag trängt in i dessa personers liv för att förstå och kunna återskapa dem på mitt sätt. Det betyder dock inte att dessa personer är mina absoluta fixstjärnor eller att jag på något sätt är deras efterföljare. Nej, jag är blott en enkel konterfejare* som har haft sällskap av denna skara under vintern och våren.

Vad som slagit mig är att många människor idag är otroligt slätstrukna och vill gärna ha en jämn tillvaro där ingen sticker upp och ut. Kanske är jag inte tillräckligt observant och därför missar jag alla de original och uppfinningsrika fantastiska människor som litteraturen och konsten är fyllda av. Jag vet inte men jag tror att jag trivs i 16- och 1700 talets värld som jag kan återskapa här i min ateljé i Ysby. Dock finns det individer som glimmar till och därför har det varit roligt att knyta samman århundraden i denna utställning

Mycket nöje

Välkomna

Ysby 2017

Maggan Ek

Absent friends

Absent friends och samtida företeelser tar utgångspunkt i vänner till mig som för tillfället är avlidna.
Dessa människor har jag mött i konsten, litteraturen och genom mina flitiga historiestudier. Alla har på något sätt påverkat mig och lagt en bit till min personlighet. Genom mitt idoga umgänge med absent friends tycker jag mig kunna skåda samtiden från många olika håll.
Många företeelser av idag gör mig upprörd och frågande kring hur framtiden skall bli.
Utställningen innehåller många bilder av personer jag inspirerats av samt avbildningar av företeelser jag ställer mig frågande inför.
Jag vill skapa debatt men också det goda samtalet med mina besökare.
Dialog mellan människor är ett bra sätt för demokratins bevarande.
Tanken har varit att konfrontera människor från historien med företeelser av idag.

Tankeexperiment som utställningen kan väcka är t.ex:
Vad skulle Axel Oxelstierna säga om dagens tystnadskultur inom förvaltning?
Eller vilken satirisk pjäs skulle inte Molière kunna skapa kring fenomenet moralpanik?…

För mig måste konst kommunicera, väcka känslor och lust att omdana sig själv och omgivningen.

Konsten är ett sätt för mig att visualisera problem, orättvisor, skevhet och denna gång har jag valt att göra det genom att visa exempel på orädda, härliga människor som stuckit ut, sagt sin mening och ibland blivit missförstådda men ofta citerade.  //Maggan Ek